下架公告

【艾美幸福設計 許捷甯】溫潤木質巧築溫馨 歡暢酷玩樂趣人生

OPEN DESIGN 2022/10/17 09:59(108天前)
本文由OPEN編輯部撰寫


設計概念 Design Concept

柔和的曙光青與奶茶色,攜手溫潤木質,一同築起帶有北歐調性的溫馨家宅,其間搭配黑色磁鐵牆及鐵件燈具,展露個性十足的輕工業風,艾美幸福設計 許捷甯 設計總監 將母女三人嚮往的居家風情融為一體,呈現家人彼此性格相異,卻又和諧相依的美好寓意。

出入受限的後疫情時代,「家」的想像愈發多元;透過巧妙的空間規劃,此座宅邸不僅具備通透寬敞的視野,更擁有健身房與機能便利的餐廚區,並於廊道立面結合攀岩牆及多元收納,讓興趣廣泛的業主即便長時間居家,亦可享受運動、閱讀和烹飪的樂趣。

Adopt pastel tranquil-dawn and milk-tea colors and go with balmy timber elements, peacefully creating a cozy home with a Scandinavian style. In addition, take advantage of the black magnetic wall and rustic iron light fixtures to show the light industrial features. Amy Studio design director Amy Hsu ingeniously integrate appealing, homely charms that meet the mother and daughters' desires and indicate the beautiful implication that even the family member possesses different personalities yet accompany each other harmoniously.

In the post-pandemic era with restricted activities, we have to unleash diversified imaginations of "home." Brilliantly plan the residence with well-lit and roomy layouts, which possess a home gym and a functional kitchen. Moreover, set up indoor rock climbing walls and built-in bookshelves in the corridors, content the householders with a variety of interests so that they can enjoy exercising, reading, and cooking when urged by the government to stay home.

設計手法 Design Techniques

居家運動 攀岩健身
Stay home sports - indoor rock climbing and keep-fit exercises


由於業主熱愛運動,此案善用立面,於玄關設置吊掛腳踏車的洞洞板;主臥外走廊的天壁,改建為與親友同樂的攀岩牆,為了確保使用安全,地坪內加裝緩衝重力的降噪軟墊,上方大梁以木工加強穩固性,經過教練專門設計路徑,牆面特別打造傾斜角度,裝設可自由拆卸的岩塊與五金,能一路攀爬至家宅深處的健身房,此房鋪有專業橡膠墊,避免器材移動時損傷地坪,搭配大面積的鏡面牆,方便確認動作是否標準,並達到放大空間感的效果。

We make use of the wall at the foyer to mount a pegboard to satisfy the homeowner's need for hanging bicycles. As the householder is fond of physical exercises, we carefully set up an indoor rock-climbing wall and extend it to the ceiling, which is excellent for family and friends to take part in together. We install anti-vibration and noise-cancellation pads underneath the flooring and support the crossbeam with reinforced woodworking to ensure safety. The professional coach designed a slanted wall with free-reassemble climbing holds to set the climbing routes, which can climb to the home gym at the bottom of the house. We also pave the home gym floor with rubber-technical mats to guard against damaging the floor when moving the equipment. Meantime, exploit a large-scale mirror wall to check postures and achieve the effect of enlarging the space.

寬敞廚房 機能豐富
Spacious, well-designed configuration - abundant functional installations


配合屋主母親的烹飪興趣,廚房拆除部分牆面及門片,形成半開放式的餐廚區,加以考量動線的寬敞順暢,以一座大型中島兼顧餐桌功能,下方藏入專業烤箱,檯面則由耐熱耐髒的石英石製成,可揉製麵糰與承受烤盤高溫;其側邊為茶鏡和鐵件牆,方便抄寫食譜,並展示旅遊時的紀念磁鐵收藏。

We dismantle the door and a part of the kitchen wall and arrange a large kitchen island that also serves as a dining table to shape a semi-opened kitchen and dining area, skillfully meeting the homeowner's mother's cooking interest and bringing smooth, broad flows. Equip a professional oven below the island, and shape a dirt-resistant and heatproof quartz stone tabletop for kneading dough and withstand the high temperature of the baking pan. Then, utilize a tawny mirror to finish the sidewall, which is handy for writing down the recipes, and pair with a magnetic wall for flaunting the magnet collection from travels.

通透空間 多元收納
Translucent, exclusive space - multi-purposed features


客廳後方隔出一房,作為母親臥室,隔牆的黑木方框,嵌入清玻與部分毛玻璃,且設有捲簾,保持通透感與隱私性;其側牆以雙向使用的櫃體取代,規劃充裕而多元的收納機能,向內為房間衣櫃,向外則是廊道書架牆,於此擺放椅凳,便成為舒適的閱讀角落。

We configure a room behind the living room to serve as the mother's bedroom. Exploit clear and frosted glasses to set the partition wall and equip a roller shutter to keep transparency and privacy simultaneously. Then, fix up a double-sided cabinet with ample and assorted storage features to replace the solid sidewall; the side face to the bedroom is a wardrobe, and the other side is a built-in bookshelf in the corridor. With chairs and stools, it will become a cozy reading nook.

北歐色彩 工業質感
Scandinavian design tone and Loft interior style

全屋立面以輕柔的曙光青,佐搭暖融的奶茶色,配上木質紋理的超耐磨地坪及系統板,呈顯舒緩溫馨的北歐風情,而餐廳的純黑鐵件牆,以及煤油燈造型的鐵製吊燈,則隱約流露粗獷的輕工業風;兩者相互對比、調和,融匯業主母女喜愛的風格元素,既展現融洽親情,亦不失獨特個性。

Adopt pastel tranquil-dawn and warm milk-tea color schemes for interior finishes, coupled with laminated wooden flooring and system panels, bringing calm and comfy charms of Scandinavian style. In the dining area, the settings of the simple black metallic wall and the vintage kerosene lamp-shaped pendant lights subtly manifest the bold, rustic industrial features. The two contrast yet concordant tones excellently integrate the mother and daughter's favorite elements, showing a harmonious, intimate affection and their unique personalities.


玄關
Entryway foyer

玄關裝設的洞洞板,除了吊掛腳踏車,入口左側亦可放置雨傘、口罩,前方的衣櫃與檯面,則方便擺放外出衣物及消毒酒精,成為阻隔病菌的防疫區;由於此處收納機能較多,因此設有一面落地穿衣鏡,藉其反射映像拓展空間,緩解視覺壓迫感。

Mount wooden pegboards at the entryway foyer for hanging bicycles and organizing umbrellas and masks. In addition, the closet and countertop are convenient for collecting outdoor coats and placing cleansing alcohol, which finely serves as a germ-proof area. Then, install a full- length dressing mirror to expand the space and ease the oppression caused by multifold storage features.



客廳
Living room


客廳將按摩椅安排於落地窗前,猶如一座舒適躺椅,可靜賞窗外景緻,沙發則選用淺灰色,呼應低彩度的青色電視牆,並與同為黑色的背牆木作框、餐廳磁體牆和諧相接;對面的大型收納櫃,嵌入一座展示業主公仔的透明櫃體,使其步出廊道,便可望見心愛的收藏。

Arrange a comfortable massage chair in front of the French window of the living room and calmly appreciate the outdoor cityscape. Opt for a light gray sofa that complements the soft cyan TV wall. The built-in storage cabinet by the TV wall fixes see-through display racks, letting the homeowner easily see his favorite knick-knack collections from the corridor.


餐廚區
Kitchen and dining area


餐廚區側牆可抄寫食譜的茶鏡,搭配特地挑選的鏡面冰箱,雙向延展寬闊的視覺空間;餐廳上方的鐵件吊燈,以黑白跳色緩解金屬的沉重感,營造輕盈舒適的用餐氛圍。

Mount a tawny mirror on the sidewall of the kitchen that can write recipes and pair it with a well-chosen mirrored refrigerator, successfully expanding the space. Moreover, installing pop- colored black-white striking pendant light fixtures in the dining area to lessen the heavy metallic feature, bringing a delightful and comfy dining atmosphere.



廊道
Corridors


廊道善用軌道燈便於拆裝、調整燈具角度的特性,可依當時需求,分別照耀書架、攀岩牆或獎牌展示架;通往健身房的牆面,跳接一片綠色迷彩漆,既是業主喜愛的色彩,亦與其從事軍職相呼應。

We take advantage of the removable and adjustable features of the track lights and install them on the corridors to illuminate the built-in bookshelf wall, indoor rock climbing wall, and medals displaying rack. And adopt the homeowner's favorite color to paint a camouflage pattern wall outside the workout room, which also corresponds to her career in the military.



臥室
Bedrooms


母女三人的臥室,皆於落地窗前裝設臥榻,圍塑就寢時的安心感,並兼作梳妝台座椅,下方另可收納露營器材;房內的牆面與軟裝,除了延續公領域的藍綠色彩,其中配飾的畫作,主臥房以黑金雙色展現獨特個性,母親房則為柔和的湖光山影,充分展現兩人不同的性格愛好。

Set up window couches in the mother and daughters' bedrooms to shape restful situations in the sleeping areas. They also serve as vanity chairs and keep the camping equipment inside. Adopt the bluish-green color scheme identical to the public domain for the interior finishes and arrangements. In addition, decorate the master bedroom with unique black auric artwork and the mother's room with gentle landscape painting, which reveals their distinctive character and fondness.

項目資訊

案名:酷玩人生
項目類型:標準格局
項目地址:新北市土城區
設計團隊:艾美幸福設計
項目坪數:25 坪
主要建材:黑鐵件、磁鐵墻、洞洞板、灰玻、乳膠漆、木件黑烤漆、系統櫃、杜邦石英石、比利時超耐磨地板、美耐板、迷彩漆牆、Gecko King 人造攀岩抱石塊

OPEN Design動能開啟傳媒:https://houseopenworld.com/
FB留言