【棠禾設計 曾智和】細捻墨紋繪溫情 勻鞣軟革潤雅境

OPEN DESIGN 2022/09/27 09:49(64天前)
本文由OPEN編輯部撰寫


設計概念 Design Concept

明亮陽光穿過落地百葉窗,於室內烙下俐落的光影線條,與深色風景中的石紋、皮革及亮面金屬,攜手築起一派時尚格調;步至主臥,清淺的木紋即滿盈視野,導引簡雅的無印風美學油然浮現,為就寢時分注入溫暖氛圍。

棠禾設計 曾智和 設計總監 思及業主夫妻現今與未來的生活,打造坐擁完美視聽享受的客廳,並重新劃設格局,預留孩童房的同時,更規劃親子共用的開放式書房,於煥發新生的老屋中,悉心譜寫家庭物語的美好序章

The brilliant sunlight passes through the floor-to-ceiling window blinds, evolving vivid light and shadow. We exploit marbling textures, leather elements, and glossy metallic features to accomplish a fashionable style in the dark-toned surrounding. Then, step into the main bedroom, the simple, elegant MUJI aesthetics injecting a cozy atmosphere for sleeping.

Tang He Design design director TSENG CHIH HE is-configure the layouts to plan a terrific living room for the married couple so they can soak excellent audio-visual enjoyment, ingeniously satisfying their current life. We also keep two bedrooms to meet the future need of raising children; moreover, we set an open study nook for the parents and children to utilize together. The renovated old house marvelously brings beautiful life to the blessed family.

設計手法 Design Techniques

機能完備 長伴家庭
Full-functional layouts and equipment bring the family a wonderful life


屋主為一對年輕夫妻,考量兩人未來的下一代,在格局上保留兩間孩童房,並將客廳後方的房間打通,轉作開放式書房,方便親子一同閱讀或學習;因男主人相當注重視聽享受,電視便由短焦距投影機與專用抗光幕取代,於明亮環境中亦可清晰觀看,搭配前後中高低音及環繞式音響,在家即可享有絕佳的影音饗宴。

As the homeowner is a young couple, we preserve the two children's rooms to meet their future needs. Moreover, knock down the wall behind the living room to set up an open study nook, which is suitable for the family to read and learn happily. To satisfy the male host who attaches great importance to audio-video enjoyment, we replace the TV set with a short-throw projector and an ambient light-rejecting screen. Furthermore, go with front, center, and rear speakers, and a surround-sound system, so the couple can enjoy seeing movies and sinking within an appealing audio-visual feast at home.

時尚深色 木質恬逸
Stylish darker shades complement the woody fragrance


客廳電視牆施以黑色特殊塗料,手工描摹猶如大理石的細膩紋理,鋪展男主人鍾愛的深色調,周圍櫃體及牆面穿插木紋、純白漆面與仿金屬材質,配上溫潤的暖棕色軟裝,共創深沉而不覺壓迫的暗色時尚,臥室則依循女主人喜好,改由淺色木質為基底,呈現舒緩的日式無印風;全屋不論公、私領域,皆裝設百葉窗簾,帶來多變的光影線條,呼應整體簡潔的現代風格。

Manually apply black faux painting finishes on the TV wall to show the delicate marbling texture and carry out a deep tone favored by the male host. Then, finish the surrounding cabinets and walls with wood grain, pure white coating, and imitated metallic material, coupled with toasty brown soft furnishing, ingeniously fashioning a dark chic ambiance that is sedate and relaxed. We comply with the hostess's preference, exploiting pale timbers to present a cozy Japanese MUJI style in the main bedroom. Install window blinds in public and private domains to perform the simple modern style through flowing light and shadow.

幾何巧思 金屬綻光
Innovative geometric design and brilliant metallic feature


客廳與書房設計幾何多邊形天花板,將空間感擴大延伸至餐廳,並於橫跨其中的大梁包覆金屬貼膜,隨光線與觀看角度變化色彩質地,成為家中的亮點設計,玄關櫃、餐廳櫥櫃亦陳貼仿金屬馬賽克,一同呈現亮麗光澤,點亮深色為主的家宅基調。

We set up a geometric-shaped faux ceiling to create a spacious, open layout of the living room, study, and dining area. Then, adorn the structural crossbeam with glossy metal foil sheets, which become a striking feature of the house via the varying light and shadow from different visual angles. In addition, affix decorative perforated metal sheets on the cabinets at the entryway and in the kitchen, artfully emitting splendid luster and brightening up the deep-toned home.



玄關
Entryway foyer


深色的花紋磁磚地,於玄關界定出落塵區,周圍環繞木質、馬賽克等材質的造型櫃體,除了收納用途,另分別具備穿衣鏡、穿鞋椅等機能,並增添一座可防潮殺菌的電子衣櫃,方便業主吊掛外出衣物。

We shape a mudroom in the entryway with dark patterned tiles, and exploit timbers and decorative perforated metal sheets to build a storage cabinet that equips a full-length mirror and a shoe stool. Moreover, set up a smart wardrobe with moisture-proof and sterilization features, handy for the residents to sanitize their outdoor clothes.


餐廳
Dining area


線條優雅的餐廳吊燈下,擺設暖棕皮革椅與簡約的黑白色餐桌,側邊設置一座中島,作為料理、備餐緩衝區,並牽引電路方便使用電磁爐,餐櫥櫃則由木質、黑色石紋外框與仿金屬馬賽克組成,配上燈光映照鐵件層板,呈現異材質結合的時尚美感。

Below the elegant chandelier is a simple black-white dining table with stylish brown leather dining chairs. The attached island adds a countertop for preparing meals and creates an electric circuit for using an induction cooker. In addition, utilize wooden veneers, black marble, and a glossy metallic mesh to set a sideboard, and install recessed lights to shine the stainless-steel shelving, brilliantly showing the trendy beauty of the assorted material combination.



客廳、書房
Living room and study nook

配合業主對視聽設備的要求,客廳電視牆前打造方便安置機體的落地平台,並於一旁加裝純白收納櫃,緩解暗色基底的沉重感;對面的開放式書房,窗邊臥榻一路延伸至背牆的懸空書櫃下,跳脫傳統櫃體造型,使畫面更具延續感。

We set a raised platform in front of the TV wall to meet the homeowner's requirements for displaying audio-visual equipment and a pendant white storage cabinet to lighten the heaviness of the deep tone space. Besides, we plan an open study and build a window bench that differs from the traditional cabinet setting to extend to the bottom of the suspended bookcase, bringing a consistent look.



主臥
Master bedroom


考量主臥格局與順暢動線,將男、女主人的衣櫃分設於入口左右,加以鏡面修飾轉角,放大空間感之餘,也作為穿衣全身鏡;床鋪面對的天花板,以斜面包裹橫梁轉角,並安裝嵌燈補足照明;床頭櫃則由淺木色與白石紋組成,營造放鬆情境,局部搭配放置日用品的開放櫃,以及一體成型的梳妝桌,讓屋主起居更為便利。

Considering the layout and smooth flow, we arranged the host and hostess's wardrobes to the left and right of the main bedroom's entrance. And mount a full-length mirror to adorn the corner and broaden the space. Then, decorate the crossbeam at the end of the bed with a sloped ceiling, and improve the brightness via the recessed ceiling lights. Build the headboard cabinet with pale wooden veneers and a white marble slab to create a relaxing situation. We design an open platform for placing personal items and fix a wall-mounted makeup vanity to bring a convenient life for the householders.

項目資訊

案名:捻墨勻鞣
項目類型:舊屋翻新
項目地址:台灣新竹
設計團隊:棠禾設計
項目坪數:28.5坪
主要建材:鐵件、金屬馬賽克磚、大理石、進口特殊塗料、超耐磨木地板、金屬紋路貼膜、系統櫃、木作

OPEN Design動能開啟傳媒:http://www.openworld.tv/talk/
FB留言